България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политически провокации на терена - само спорт ли е футболът?

Играчите на Швейцария Гранит Джака и Джердан Шакири демонстрираха недвусмислена символика

25.06.2018 | 09:42 Редактор: Лазарина Колчагова
Политически провокации на терена - само спорт  ли е футболът?

Футболистите на Швейцария Гранит Джака и Джердан Шакири изразиха радостта си от победата над Сърбия, показвайки жест, наподобяващ двуглавия орел на албанския флаг.

Бутонките на Шакири също се откроиха - едната му обувка беше декорирана с флага на Швейцария, а другата с косовското знаме. В студиото на Bulgaria ON AIR журналистът Крум Савов и Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН коментираха въпроса има ли място политиката на терена.

"Често срещано е изкушението на политиците да се снимат с футболисти, баскетболисти и волейболисти, но има граница, която не бива да се преминава", каза в "България сутрин" Бисер Банчев.

Журналистът Крум Савов добави, че "няма по-добро място от Световното първенство" за подобен тип целенасочени провокации.

"Това са силно националистически послания, които не се случват за първи път", вметна той, като напомни за видеото през октомври 2014 г., когато на мач между Сърбия и Албания се появява се дрон, развяващ сръбското знаме.

"Формално защитават цветовете на държавата, която им е дала убежище, но хората с този тип мислене не се приобщават. Беше въпрос на време кога ще избухнат", каза Савов.

Коментиращите в студиото на "България сутрин" се обединиха около убеждението, че символиката, демонстрирана в случая от двамата футболисти, е недвусмислена. 

Крум Савов обясни, че от ФИФА и УЕФА са безкомпромисни в такива случаи, но и предупреди, че в случая трябва бързо да се реагира със санкции, за да се покаже, че такова поведение е недопустимо. 

Бисер Банчев посочи разнообразни примери за подобни политически провокации на терен, като предупреди, че те се следят основно от фанатизирани фенове и в това се крие опасността от междунационално напрежение.

"От известно време съществува професионална цензура - камерите не показват безредици и боеве в агитките", алармира Крум Савов.

За финал, експертът Бисер Банчев засегна вчерашната среща в Брюксел между президентите на Косово и Сърбия, които са се съгласили, че проблемите трябва да се решават по мирен път. 

Банчев предположи, че може би футболистите са имали предвид и разговорите между двамата държавни глави.

Гледайте целия разговор във видеото!