България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фолклор от Западните Балкани на международен фестивал в София

11 ансамбъла и над 330 човека ще представят страните си у нас

25.06.2018 | 10:05 Редактор: Ивайло Николов
Фолклор от Западните Балкани на международен фестивал в София

22-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша 2018" ще бъде посветен на културното наследство на обединена Европа.

На две сцени в Народно читалище "Витоша" в квартал "Павлово" и в парка пред Националния дворец на културата, 11 ансамбъла от Европа и страни от Западните Балкани ще запознаят публиката с фолклорните традиции и творчеството си. Директорът на Международния фестивал Нестор Несторов обясни, че откриването на фестивала е утре от 19:30 часа.

"6 са фестивалните дни. Утре целия ден на НДК ще има репетиции, защото в самия фестивал има конкурсна част с 12 души международно жури", разказа Несторов в студиото на "България сутрин".

Директорът на Международния фолклорен фестивал допълни, че основната част от откриването е дефилето, което участниците ще направят по булевард "Витоша".

Инициативата по традиция се провежда в столичния район "Витоша", а през годините в нея са участвали изпълнители от най-различни страни. Този месец обаче фестивалът е обвързан със Западните Балкани, чиито фолклор ще бъде представен у нас.

В София днес пристигат ансамблите на Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Турция, Македония, Косово, а заедно с тях ще се представят и техни колеги от други части на Европа.

Заместник-кметът на район "Витоша" Кънчо Кънчев обясни, че по традиция тази инициатива се провежда на площад "Знаме на мира", но тази година има някои промени.

"През тази година взехме решение фестивалът да бъде като събитие от председателството. Имахме възможност да направим такава концепция. Тази година основната сцена ще бъде на НДК", допълни Кънчев пред Bulgaria ON AIR. Той обясни, че участниците са над 330 души.

Вижте още във видеото!