България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хората с увреждания били поредната политическа игра

Ескалира напрежението между национално представителните организации и протестиращите майки

22.06.2018 | 09:15 Редактор: Василена Василева
Хората с увреждания били поредната политическа игра

"Хората с увреждания са поредната политическа игра. Въпросът е кой има интерес да ги разцепва точно в този момент, когато трябва да се изготвят два от най-важните закони - този за хората с увреждания и за социалните услуги", коментира в студиото на "България сутрин" зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Възелът за проблемите на хората с увреждания се заплита след взаимни обвинения и вътрешно разцепление. Вчера национално представителните организации съобщиха, че се разграничават от майките, които предизвикаха оставката на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова.

Те заявиха, че разполагат със сигнали за финансиране на протестите на майките на деца с увреждания. 

Жените с черни тениски от своя страна отвърнаха на удара и поискаха разследване за това къде са потънали милионите бюджетни средства, с които са били финансирани национално представителните организации.

"Вчера обявихме, че има грантаджийски пари, които са минавали през неправителствени организации, в чиито отчети пише, че са подпомагани протести на майки на деца с увреждания. Не сме казвали, че майките, които в момента протестират пред Народното събрание, са получили тези пари. Сигналите ще бъдат проверени", отсече Адриана Стоименова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни още, че случващото се в момента е парадоксално.

"Защо вместо цялото общество да е обединено, за да може хората с увреждания да излязат от бедността, се стигна до подобно разделение", попита Адриана Стоименова.

Протестиращите пред НС майки от своя страна подчертаха, че г-жа Стоименова разпространявала "тотални лъжи", а държавата плащала на служителите от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, за да са "удобни".

"Ние не сме платени организации. Тук сме единствено с цената на любовта към децата си и ще търсим правата си в съда!", категорична бе Вера Иванова, която е една от протестиращите жени с черни тениски.

 

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
nenov45
преди 5 години
Стоименова да отговори защо 30 % от инвалидите ще загубят права от реформата в ТЕЛК, след като имат 20 Национално представителни организации. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Цветомир Димитров
преди 5 години
Както винаги, оставиш ли жени да организират нещо (било то и протест), първата им работа е да се скарат помежду си и да направят интрига, а после да се скарат с всички други страни по казуса. Сигнализирай за неуместен коментар