България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ако няма информация за инициативата - не дарявайте!

Темата с измамниците, събиращи пари, представяйки се за глухонеми, коментират Ашод Дерандонян, Александър Иванов и Борис Бъндев

22.06.2018 | 08:32 Редактор: Велислав Филипов
Ако няма информация за инициативата - не дарявайте!

Хора, представящи се за глухонеми, събират дарения за изграждане на международен център. Измамниците се разхождат в центъра на големите градове у нас. Предлагат ви да се включите в подписка за създаване на международен център за хора с увреждания, който всъщност въобще не съществува. Малко по-късно разбирате, че трябва да дарите пари – а сумата трябва да е над 20 лева.

По думите на Ашод Дерандонян - председателя на фондация "Заслушай се", този проблем съществува от много време насам, но в последните 5-6 години проблемът все повече се разраства и случаите на такива фалшиви събирачи на дарения се увеличава.

"Опитвали сме да подаваме сигнали, но има пренебрежение от страна на органите на реда. Явно трябва повече организации да се включат, за да се даде повече гласност на този проблем и той да се реши. Гражданите трябва да знаят - след като няма информация за инициативата, не трябва да дават пари", подчерта Дерандонян в студиото на "България сутрин".

Той посъветва хората да са много внимателни при даването на такива дарения и да гледат реакциите на човека, който ги събира.

Александър Иванов, който е с увреден слух, пък е на мнение, че винаги трябва да се иска допълнителна информация за събираните пари, защото всички тези фалшиви кампании нарушават имиджа на глухонемите.

"Как чуващи хора се доверяват на тези измамници? Защо дават парите си, без да знаят накъде ще отидат? Преди години нямаше абсолютно никаква информация за глухите в България. Днес се знае, че са около 120 хил. души, но има различни групи и подгрупи. Близо 15 хил. ползват жестомимичния език", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Иванов.