България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГЕРБ vs. БСП: Убийства, грабежи, измами... и нов вот на недоверие към "Борисов 3"

Сблъсък на позиции от социалиста Петър Витанов и Десислава Атанасова от най-голямата партия в НС

21.06.2018 | 09:15 Редактор: Василена Василева
ГЕРБ vs. БСП: Убийства, грабежи, измами... и нов вот на недоверие към

БСП внесе в парламента втория вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Този път темата е "Сигурност". Според опозицията случващото се в държавата през последните месеци е преминало всякакви граници.

"Престъпленията се увеличават. Провалът в сектора е налице. Бягството на двамата затворници, последвалата стрелба в Ботевград, ежедневните грабежи, убийства, излючително високият ръст на битовата престъпност са само част от доказателствата, че това правителство не се справя", коментира в студиото на "България сутрин" депутатът от БСП Петър Витанов.

По думите му основната цел на внесения от левицата вот на недоверие е да бъде намерена по-широка подкрепа сред депутатите в Народното събрание, както и те да бъдат убедени в провала на правителството в областта на сигурността.

"Един вот на недоверие винаги е възможност за опозицията да насочи обществения фокус към неврологични за гражданите проблеми и да се търси съвместно решение", подчерта Витанов.

Мотивите са изложени върху 17 страници. Сред аргументите са и телефонните измами, и пререканията между министъра на туризма Николина Ангелкова и вицепремиера Валери Симеонов. Гласовете на БСП и ДПС обаче едва ли ще бъдат достатъчни, за да мине вотът, тъй като за сваляне на правителтвото трябва да гласуват повече от половинта народни представители, а двете партии имат общо 107 гласа.

"Това е поредният несъстоятелен вот на недоверие към кабинета. Той цели позициониране на силите в Народното сабрание. Аргументите за него представляват странна компилация от Facebook или интернет публикации, социологически изследвания и разговори", отбеляза народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Пред Bulgaria ON AIR тя коментира още, че в системата на МВР има както политическо, така и професионално ръководство и случващото се е ангажимент преди всичко на професионалното такова. 

Това е вторият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3", който БСП внася. Предишният беше за провал в политиката за борба с корупцията. Той бе отхвърлен от парламента на 25 януари.