България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Майки на протест, проблеми в сектор "Сигурност", безнаказаност... Разтресена ли е властта?

Темата коментират Михаил Константинов и журналистът Валерия Велева
Публикувана: От:

След двучасови дебати Националният съвет на хората с увреждания реши, че няма да има отделен закон за личната помощ. Така исканията на майките на деца с увреждания не се удовлетвориха и те бяха категорични, че протестите ще продължат с още по-голяма сила.

Според журналиста Валерия Велева проблемът е натоварен с много емоция и преживявания, които оказват влияние върху настроенията на хората към сегашното правителство.

Още по темата

 

"В момента властта е разтресена. Важно е как се отнасяме към тези майки и деца. Всяка необмислена реакция може да предизвика взрив в държавата. Опасно е, ако този проблем остане да тлее по площадите, а властта излезе в лятна ваканция", уточни Велева.

Анализаторът проф. Михаил Константинов е на мнение, че проблемът с хората с увреждания определено става опасен за властта и всички страни трябва да проявят разум в решаването му.

"Става въпрос за 50-60 хил. души с увреждания. Много хора са засегнати. Проблемът не е задоволително решен никъде - у нас, разбира се, е по-лошо решен. Решението се крие в между 600 и 700 млн. лв. годишно. Трябва властта да приготви тази сума, защото отношението към тези деца е мярката за нашата цивилизованост", каза още професорът в "България сутрин".

Още по темата

 

Гостите в студиото коментираха и случващото се с делото за инцидента в завода за боеприпаси край Горни Лом. Четири години след взрива в завода, в който загинаха 15 души, съдът оправда всички обвиняеми.

"Подобни дела са най-трудни, защото няма свидетели, а и трагедията е огромна. Трудно е да се определи къде е грешката, но няма как да няма виновни. Нещо е куцало в обучението на служителите, нещо не е било наред. Делото няма да завърши по този начин", подчерта проф. Михаил Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Валерия Велева пък е категорична - "в обществото се насажда чувство за безнаказаност, сякаш не живеем по правила".

Коментари ( 0 )