България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Зелената зона" се разраства в четири столични квартала

Сред тях са "Лозенец" и "Оборище"

19.06.2018 | 09:23 Редактор: Лазарина Колчагова

В четири квартала на София, сред които са "Лозенец" и "Оборище" ще се увеличи "Зелената зона". Предвидени са общо 27 промени в столичната Наредба за организация на движението, които ще синхронизират правилата с националното ни законодателство. 

Досега глобата за неправилно паркиране е била в размер до 500 лв., но след промените пада на до 200 лв., както е и в останалите части на страната. Ефектът от приложените 27 промени в движението коментираха в "България сутрин" общинските съветници Борислав Борисов от ГЕРБ и Иван Таков от БСП.

"Промените са най-много в "Лозенец" и "Оборище". Всичко се прави по искане на гражданите. Очаква се "Зоната" да се увеличи с 5500 места", каза Борислав Борисов. 

Общинският съветник от БСП добави, че сред измененията е също възможността да се плаща винетен стикер за 24 месеца, вместо както беше досега за 12.

Според Иван Таков от БСП, наредбите на Столична община трябва се синхронизират с националното законодателство, но проблемите не трябва да се решават "на парче", а с мисъл и визия за целия град.

Общинският съветник от БСП добави също, че ЦГМ е общинско дружество и София не трябва да се превръща в "голям платен паркинг", като разкритикува Столичната община за липсата на изградени паркинги.

Борисов поясни, че има предвидено изграждане на паркинги, като посочи паркинга на стадион "Васил Левски", където проектът е за осигуряване на над 300 места.