България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Справихме се с европредседателството! Провали нямаше

Намесата ни в договора между Македония и Гърция щеше да забави процеса, каза Елена Поптодорова
Публикувана: От:

След големия трепет, идва и краят на Европредседателството. Какво постигнахме и как подаваме щафетата на Австрия?

Още по темата

 

"Справихме се по-добре, отколкото очаквахме. Имаше стройно следване на дневния ред. Нямаше гръмки провали. Постигна се възможното и това е добър знак. Първото изпитание да се усетим част от общността го преминахме", посочи вицепрезидентът на "Асоциацията на Атлантическия договор" Елена Поптодорова. 

През този период поставихме много силен акцент върху Западните Балкани, но според госта в „България сутрин“ нямаше да можем да го поставим, ако вече Брюксел не беше поел тази тема. 

Още по темата

 

"Подписването на договора между Македония и Гърция се случи едва след позитивната среда, която договорът за добросъседство помежду ни със Скопие създаде. Всяка наша намеса в процеса по смяната на името на Македония може да усложни и забави промените. Ние имаме интерес този проблем да бъде решен", подчерта Поптодорова. 

По отношение на държавните ли лидери тя посочи, че президентът Румен Радев учи тънкостите на длъжността си в движение. А колкото до премиера Борисов, според Поптодорова никой не може да се самоопредели като медиатор.

"Българският премиер никога не е имал самостоятелна инициативна роля. Винаги позицията му е договорена. Посредникът осъществява вербалната комуникация между 2 страни.  При следващо европредседателство трябва да има по-внимателен подбор къде да пребивават делегатите", изтъкна Елена Поптодорова пред Bulgaria ON AIR.

 

Коментари ( 0 )