България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разрухата в читалище "Светлина" - илюстрация на разрухата в българската култура!?

В миналото сградата е издигната с дарения и доброволен труд

19.06.2018 | 09:52 Редактор: Лазарина Колчагова
Разрухата в читалище

Построената с дарения 150-годишна сграда на читалище "Светлина" в град Шипка изглежда потресаващо, превърната  паметник на разрухата. 

Отговорът от Министерство на културата е, че не могат да се предприемат действия по реконструкция, защото се води частна собственост.

В миналото сградата е издигната с дарения и доброволен труд, а постепенното разрушаване идва с настъпването на демокрацията. Българка от Бостън е дарила проект за реконструкция. 

Музикантът Венци Мицов и ТВ водещият Иво Танев коментираха състоянието на българската култура в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Ако проблемът на Министерството на културата е, че сградата е частна собственост, това е смешно и нелепо", отсече Венци Мицов.

Иво Танев добави, че от Министерството не носят отговорност за това читалище и от 3000 читалища в страната  част от тях са поддържани, но друга са в много тежко състояние. 

Според него, въпросът, който трябва да бъде зададен е: "Имат ли местните нужда от читалището?". 

Водещият обясни, че сградата не се ползва вече около 20 години, а бездействието на политиците е разрушително.
 
"За култура говорим само когато има скандали. Основният проблем е, че нямаме обща стратегия за културата. Законът за читалищата в България не работи, той трябва да се коригира и актуализира", каза Венци Мицов в "България сутрин".

ТВ водещият Иво Танев изрази възмущение, че младите хора дори не знаят за какво се използват читалищата, а Венци Мицов иронично предупреди, че нация, в която не се инвестира в култура се превръща в "нация от берачи на портокали".