България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Ще засегне ли името Северна Македония българските интереси?

Гърците отказаха македонците от претенциите за антична история, посочи бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов
Публикувана: От:

Ръка за ръка на брега на Преспанското езеро Зоран Заев или Алексис Ципрас подписаха споразумението за новото име на Македония. Докато двамата премиери се прегръщаха и с усмивки позираха пред камерите, последваха протести в Скопие и Атина срещу решението им. Как договорът и името Република Северна Македония ще засегнат българските интереси - коментирахме с бившия ни посланик в Македония Александър Йорданов.

Още по темата

 

"Политиците обичат да се усмихват, защото невинаги разбират какви проблеми следват след техните усмивки. За да стане реалност това, което подписаха Заев и Ципрас, трябва да се извърви дълъг път", започна коментара си Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че президентът на Македония Георге Иванов няма да сложи подписа си под този договр и ще го върне в парламента. Мнозинството е много крехко и отхвърлянето на ветото ще бъде трудно, отбеляза Йорданов.

Наесен пък предстои референдум, на който македонците трябва да кажат дали приемат промяна на името. С този договор гърците отказаха категорично македонците от техните претенции за антична история, посочи още Александър Йорданов.

Според госта в "България сутрин" проблемът сега е, че македонците ще трябва да се впишат в нашето историческо пространство и да извлекат от него своята история.

"Или трябва да не се срамуват от българското в своята история, или трябва да влязат в някакъв конфликт. Оставихме открити тези въпроси и ги дадохме в ръцете на смесена комисия, която да ги решава. България беше зрител - нито съдия, нито участник", обясни бившият ни посланик в Скопие.

"Албанските политически партии в Македония са най-доволни от този договор. Те не виждат себе с в историята, както досега беше представяна, в името и символите на Република Македония", каза още Йорданов.

Вижте видеото с целия разговор.

Коментари ( 0 )