България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вечеря "Ифтар" или турска предизборна кампания в Кърджали?

Преди дни отново там имаше благотворително мероприятие с основния опонент на Ердоган за президентския пост

14.06.2018 | 09:13 Редактор: Ивайло Николов
Вечеря

Преди малко повече от седмица в Кърджали, на стадион "Арда" се проведе първата благотворителна вечеря "Ифтар", свързана със свещения мюсюлмански месец "Рамазан". На нея пред хиляди хора говориха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и основният опонент на Реджеп Ердоган в предстоящите президентски избори в Турция Мухарем Индже.

Снощи в Кърджали отново имаше "Ифтар", но се събраха едва няколкостотин души. Този път събитието беше на площад "Освобождение" в Кърджали, а очакванията бяха вечерята отново да стане част от предизборната битка в Турция, но чакан високопоставен гост от южната ни съседка не дойде.

Единствената реч на турски език беше само тази на кмета на Кърджали Хасан Азис, който каза пред камерата на Bulgaria ON AIR, че не може да се търсят политически послания в тази традиционна вечеря, защото тя се организира от много години. 

"Ние спазваме една традиция и всеки, който има някакви причини, просто идва на това, което ние сме създали като традиция. Нашето послание на ДПС е да спазваме месеца Рамазан, да събираме хората на едно място и нищо повече от това не трябва да се търси в случая", заяви кметът на Кърджали за Bulgaria ON AIR.

Заедно с Хасан Азис по време на снощната вечеря имаше и двама имами, един близък до ДПС, а друг - до ДОСТ. Благотворителната вечеря не беше посетена от представители на двете партии.

Вижте видеото!