България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България трябвало да се включи в разговорите за името на Македония

Коментар на бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и журналиста Нина Спасова

14.06.2018 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
България трябвало да се включи в разговорите за името на Македония

България трябва да се включи разговорите за името на Македония и да стартира своята истинска роля на медиатор. За външната ни политика Македония е най-важната страна от Западните Балкани, смята бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Скандали се разразиха след постигнатото споразумение между Гърция и Македония за името "Република Северна Македония". В Скопие президентът Георге Иванов демонстративно изгони премиера Зоран Заев и външния министър, в знак на неодобрение към промяната на името. Недоволство имаше и в Гърция, а у нас партии поискаха гаранции от Скопие, че ще бъдат защитени българските интереси.

"Много сме далеч от разрешаване на този конфликт. Няма законодателна мярка, която да накара президента да подпише това споразумение, ако той не желае. Македония влиза в задънена улица в тези преговори поне до 2019 г. Най-губещ от ситуацията е премиерът Заев", обясни Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той не смята, че името ще доведе до териториални претенции към България или Гърция. Керемедчиев посочи, че Македония в момента е в изолация и нито има възможност да преговаря в НАТО, нито в Европейския съюз. 

"Докато Македония е запушена, тя представлява по-голяма опасност и за Гърция, и за България", подчерта той.

Журналистът Нина Спасова е на мнение, че страната ни трябва под някаква форма да се включи и договорно да е сигурна, че няма да има териториални претенции и провокации. По думите ѝ България се държи най-европейски от всички замесени в конфликта държави. 

"Президентът от ВМРО в продължение на 9 години не направи нищо, за да попречи на Груевски да прави това, което правеше - държа Македония в блато във всяко едно отношение. Друг въпрос е дали Гърция е права да се запъва като магаре на мост. Точно толкова основание да казваме "Македония е българска" имаме и ние", коментира Спасова в "България сутрин".

Журналистът отбеляза още, че Русия ще държи Македония далеч от НАТО и Европейския съюз, а това определено е проблем. По-големият проблем е вътрешнополитически в Македония, завърши Спасова.

Вижте видеото с цялата дискусия!