България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма данни за човешка грешка при падането на военния хеликоптер Ми-17

Най-вероятната причина за авиозлополуката е техническа неизправност, обяви говорителят на главния прокурор

12.06.2018 | 08:52 Редактор: Тодор Петров
Няма данни за човешка грешка при падането на военния хеликоптер Ми-17

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че няма данни за човешка грешка при трагичния инцидент с падналия хеликоптер Ми-17 в авиобаза "Крумово" край Пловдив. 

"Най-вероятната причина за авиозлополуката е техническа неизправност, възникнала внезапно. Най-напред трябва да установим престъпно деяние, следващият въпрос ще бъде има ли извършено престъпление от конкретно лице", обясни тя в ефира на "България сутрин".

Арнаудова посочи още, че трима прокурори от Пловдив са посетили мястото на произшествието, предстоят разпити на свидетели и все още се събират доказателства. Оцелелият инженер все още не е разпитан, защото състоянието му не позволява това да се случи.

Говорителят на главния прокурор потвърди, че има опасност от нови взривове в завода за боеприпаси "Миджур", където при производствената авария на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души.

"Все още на територията на завод "Миджур" продължава да се съхранява огромно количество взривни вещества, които не се съхраняват по надлежния ред. Теренът и складовите помещения не са собственост на "Видекс", но е тяхно задължението по безопасното съхраняване на взривните вещества в собствени или наети помещения", коментира Арнаудова.

Проблем с опашния винт е най-вероятната причина за падането на военния хеликоптер. Това е последната хипотеза за инцидента, при който загинаха капитаните Пламен Пантелеев и Стоян Неделчев.

Според очевидци хеликоптерът Ми-17 се е завъртял на 180 градуса, след което е паднал от около 30 метра. Това е станало по време на учение при захождане, което се извършва при спасителни операции или такива за погасяване на пожари.

Това е хеликоптерът, който на 6 май развя националния флаг над центъра на София. Той е минал технически преглед през 2016 г. Тогава му е напревен и ремонт. Машината е имала ресурс за още 200 летателни часа.

Пилотите на хеликоптера са имали достатъчно опит, така че остава хипотезата технически проблем, предаде репортер на Bulgaria ON AIR от мястото на трагичния инцидент.

Падналият хеликоптер Ми-17 е вторият в продължение на само една година, след като през юни 2017 г. падна военният хеликоптер "Пантер", отново при военни учения. Ми-17 е паднал близо до терминала на летище Пловдив, но не е имало опасност да пострадат хора.