България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майки на деца с увреждания: Кой отряза главата на Бисер Петков?

Социалният министър подаде оставка, която родителите не са искали

12.06.2018 | 09:12 Редактор: Ивайло Николов
Майки на деца с увреждания: Кой отряза главата на Бисер Петков?

Продължава протестът на родители на деца с увреждания. Този път те се събират в защита на социалния министър Бисер Петков, който вчера изненадващо подаде оставка, а премиерът я прие. Родителите дори обявиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че ще искат оставката на цялото правителство.

Според съобщението от Министерския съвет Бисер Петков напуска поста си, защото не е успял да овладее напрежението около исканията на родителите на деца с увреждания. 

Майките са се срещали с Бисер Петков. Те твърдят, че са постигнали консенсус с него и че това е единственият министър, който до този момент е чул исканията им. Жените бяха категорични, че те не са искали неговата оставка.

Родителите изразиха разочарованието си, че Петков напуска, но според тях той е бил принуден да се раздели с поста си, защото управляващите нямат желание да приемат Закона за личната помощ.

"Разговорите вървяха много добре. Законът за личната помощ беше готов за внасяне в Народното събрание", разказа в ефира на "България сутрин" Валентина Христова, която е родител на дете с увреждане. Пред камерата ни тя попита: Кой отряза главата на министъра?.

Други жени от лагера до служебния вход на парламента споделиха мнението си, че по всяка вероятност Бойко Борисов е бил подведен, за да приеме оставката на Бисер Петков и също бяха категорични, че бившият социален министър е бил натиснат да напусне, защото подготвеният Закон за личната помощ е щял да обърка много интереси на различни организации.

"Настъпихме интересите на кастата, която се нарича ТЕЛК, най-вече. Организациите, за които говорим, държат ТЕЛК да се запази в тази форма, в този си вид и да работи със същите механизми", настоя друг родител пред Bulgaria ON AIR.

Майките бяха категорични още, че днес е трябвало да махат палатките, но сега те ще останат.

Вижте още във видеото!