България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лицеви опори и клекове пред НС: Лазар Радков кани депутатите на физзарядка

С инициативата днес ще бъде отбелязана първата година на кампанията "30 за 30"

08.06.2018 | 08:01 Редактор: Ивайло Николов
Лицеви опори и клекове пред НС: Лазар Радков кани депутатите на физзарядка

Днес в 12:20 часа фитнес инструкторът Лазар Радков се събира заедно със свои съмишленици пред Народното събрание, където малко по-късно всички ще се включат в правенето на лицеви опори и клекове.

С тази инициатива ще бъде отбелязана първата година на кампанията "30 за 30", която цели да се мотивират повече българи да спортуват редовно.

"Според данни от 2014 година сме на първо място по сърдечносъдови заболявания и на последно място по двигателна активност в целия Европейски съюз", каза Лазар Радков в студиото на "България сутрин".

По думите му именно движението е най-добрата превенция на проблемите със сърдечносъдовата система. Радков допълни още, че инициативата му ще се проведе пред Народното събрание, за да има повече обществено внимание именно върху тези проблеми. 

Богдан Василев, който също ще участва в събитието днес обясни, че идеята е с личен пример да се мотивират повече хора да спортуват, за да са в по-добро здраве.

"Възрастта няма никакво значение, при мен тренират хора на 60-70 години", сподели Василев пред Bulgaria ON AIR.

Лазар Радков пък покани всички, които желаят да дойдат днес от 12:20 часа пред Народното събрание и да се включат в тази масова физическа активност. Инструкторът прикани и народните представители, които днес ще бъдат в парламента, да се включат в инициативата.

"Те трябва да са първите хора, които да дадат личен пример по темата", допълни Лазар Радков. 

Той съобщи, че след проучване е станало ясно, че за една година от началото на кампанията "30 за 30", над 50 хиляди души за започнали да спортуват именно благодарение на тази инициатива.