България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студенти правят рап с текстове на Ботев, Вазов и Вапцаров

Любомир Кючуков, Иван Савов и Иво Димов показват, че може да не се пее само за коли и ланци

28.05.2018 | 10:25 Редактор: Ивайло Николов
Студенти правят рап с текстове на Ботев, Вазов и Вапцаров

Студенти от 2 години показват, че рап се прави не само с нецензурни фрази, но също с текстове на големи български поети. Любомир Кючуков, Иван Савов и Иво Димов използват рими на Христо Ботев, Иван Вазов, Димчо Дебелянов и много други класически автори.

Те споделят, че текстовете на българските класици са много подходящи за рап парчета, защото тази музика се слуша от младите.

"Ние желаем по по-разчупен начин класическата българска поезия да достига за тях. Понякога първо изираме стихотворение и търсми музика за него, понякога е по обратния път", казаха младите изпълнители в студиото на "България сутрин".

Младежите не се занимават професионално с музика, а са студенти по право и културология в Софийския университет, но въпреки това правят и авторски парчета.

"Имаме собствени песни, които са в този стил. Стремим се да не са просто текстовете за коли и ланци, които всеки може да чуе постоянно", разказаха момчетата пред Bulgaria ON AIR и допълниха, че по-скоро се стремят да творят музика, която е насочена към социални проблеми и вътрешни състояния. 

Вижте видеото с целия разговор!