България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Руските туристи - много важни, но още чакат визи, за да дойдат

Румен Драганов призова да се гледа икономически на отношенията ни с Русия, а Поли Карастоянова допълни, че политиката се отразява на туризма

28.05.2018 | 09:33 Редактор: Ивайло Николов
Руските туристи - много важни, но още чакат визи, за да дойдат

В началото на новия летен туристически сезон се появи прогноза за спад на руските туристи у нас. Това беше опровергано след посещението на министър Николина Ангелкова в Русия.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов обясни, че към този момент има 15% заявени по-малко полети, но те могат да бъдат възстановени по някакъв начин и допълни, че трябва да се изчака, за да се види дали наистина ще има спад на туристи от Русия по българското Черноморие.

"Проблемът с визата продължава да стои", припомни Драганов в студиото на "България сутрин". Той дори разказа, че някои български хотелиери поемат по 50 евро разходи на руснаците, за да могат туристите да си изкарат виза. 

Поли Карастоянова, която е изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, определи Русия за специфичен пазар, който се влияе много от нагласата на управляващите към дадена страна.

"Туризмът е поле на икономическа дипломация. Най-малките нюанси на отношенията между страните имат своята проекция по отношение на туризма", обясни Карастоянова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ именно агресивното говорене срещу Русия на български политици е причина за очакване на задържане на броя на туристите от тази страна.

Вижте видеото с целия разговор!