България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Владимир Левчев: Кирилицата е най-големият ни принос към света

24 май е най-светлият български празник, категоричен е писателят и журналист

24.05.2018 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
Владимир Левчев: Кирилицата е най-големият ни принос към света

24 май е най-светлият български празник. Днешният празник е празник на духа. За разлика от повечето празници за трагическа смърт, това е празник на рождеството на българската азбука, посочи писателят и журналист Владимир Левчев в интервю пред Благой Цицелков и Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че кирилицата е създадена в България и това е нашият най-голям принос към света. Левчев, който преди 10 години се върна в България, за да просвещата отново, припомни, че папа Йоан Павел обяви Кирил и Методий за светци на Европа. 

По думите му кирилицата ни носи ползи, но въпросът е дали ги оползотворяваме. Това са духовни ползи, но могат да доведат и други. Това е визитната картичка на България, смята Левчев.

"Имаше един период, в който в интернет се ползваше маймуница, но той отмина. Аз не знам китайците или евреите да искат да се откажат от своята писменост", отбеляза писателят. 

"В България непрекъснато рушим стари паметници и издигаме нови на тяхно място в опит да се заличи историята", констатира писателят и журналист. По негово мнение младите хора не знаят достатъчно за периода на комунистическия режим.

"Свободата не е нещо, което може да хрумне на човек. Тя е нещо духовно. Човек може да бъде свободен и в затвора. В нашия вътрешен свят ние сме независими", каза още Владимир Левчев в "България сутрин".