България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Уникални сме, защото имаме собствена азбука, смята режисьор

Сътворяваме думи и фрази, но не обръщаме вече внимание на смисъла им, категоричен е актьорът проф. Атанас Атанасов

24.05.2018 | 10:52 Редактор: Велислав Филипов
Уникални сме, защото имаме собствена азбука, смята режисьор

Днес имаме повод за празник. Именно това, че сме различни и имаме собствена азбука е предимство. Именно чрез културата, чрез всичко, което сме направили, сме уникални.

Това каза режисьорът Съни Сънински в "България сутрин" по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Според него думите са едно средство, което може да изкара множеството на улицата и по площадите, да "запали" обществото и да обиди много хора.

"Играем си с думите безотговорно. Това, което казваме, е материално, то е част от света. Не трябва да говорим за езика като част от културата. Светлият лъч ще дойде именно от науката. Българите там сме много изобретателни и иновативни", сподели режисьорът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на актьора проф. Атанас Атанасов думите и посланията им вече са изгубени, а хората си играят само с интонацията.

"Имаме азбука, с която сътворяваме думи и фрази, но не обръщаме вече внимание на смисъла им. Забелязвам и в медиите - основни правила не се спазват. Имаме повод да празнуваме, защото имаме някаква база, но над нея изграждаме лъжи", подчерта актьорът.

Той е на мнение, че  българинът обича да празнува, но самите празници вече са се превърнали в някакви дати, а реално не се следва истинският смисъл.