България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Системата ги убива - как ще реагира държавата?!

Не чуват исканията ни, слушаме само обещания, споделиха майки на деца с увреждания пред Bulgaria ON AIR

24.05.2018 | 08:26 Редактор: Тодор Петров
Системата ги убива - как ще реагира държавата?!

Темата за хората с увреждания отново бе на дневен ред в парламента вчера. Управляващи и опозиция се скараха за законодателството, а в края на юни социалният министър Бисер Петков трябва да представи концепция за закон за социалните услуги.

На дебатите в парламента присъстваха и няколко родители на деца с увреждания. В сутрешния блок на Bulgaria ON AIR две от майките споделиха, че отново са имали проблем с влизането в Народното събрание. Те отново са били спрени от охраната в сградата. Причината - тениските, които носят с надпис "Системата ни убива".

"След Шестия национален протест слушаме само обещания - без действия. Ние сме обречени", каза Юлия Старчева и допълни, че им е обещана среща с Корнелия Нинова и Цветан Цветанов. 

"Надяваме се наистина да ни приемат и да чуят нашите искания. Имам чувството, че или не ги четат, или не пишем правилно", отбеляза Юлия, която е майка на три деца - на 30, 27 и 20 години. 20-годишният Георги е детето с увреждане в семейството. 

"Нито едно от нашите искания не беше застъпено в този проектозакон, който евентуално ще се разглежда. Действията ги няма или са много бавни, прави се едно нищо. Тук е въпрос на живот и смърт, децата умират", подчерта Ралица Енева, която е майка на три момчета. Най-малкият ѝ син, който е на 7 години, е с мускулна атрофия.

Юлия и Ралица бяха категорични, че не се страхуват от нищо и ги интересува единствено да се променят политиките по отношение на децата с увреждания в България. 

Целите семейства сме поставени в дискриминация, геноцид. Държавата спи, настояха те.