България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огромен стрес при лекарите, масово страдат от депресия

Над 60% от тях не търсят професионална помощ, посочи националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова

23.05.2018 | 08:46 Редактор: Тодор Петров
Огромен стрес при лекарите, масово страдат от депресия

Над 60% от страдащите от депресия лекари не търсят професионална помощ, а 1/4 от тях се самолекуват с алтернативни методи. Само 6% от медиците се самолекуват, като си предписват лекарства. Това стана ясно от думите на националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

Коментарът ѝ идва след инцидента в столична болница, при който анестезиолог отключи агресивно поведение и размаха пистолет към своите колеги.

"Депресията е малко по-честа при лекарите, отколкото в общата популация. Работата на лекаря изисква не само да прекарваш много време на работното място - поемаш много отговорности, взимаш много решения за кратко време. Като добавим несигурността на здравната системата, въвеждането на нови технологии... това е допълнителен стрес", обясни проф. Миланова в "България сутрин".

Тя призна, че не би се изненадала, ако все повече хора изпадат в криза. Специалистът посочи, че много изследвания показват, че младите лекари също са подложени на голям стрес. С около 15 до 30% е по-голяма заболеваемостта от депресия сред младите лекари, отколкото сред останалите медици, стана ясно още от думите на проф. Миланова.

Относно "бърнаут-а" тя посъветва от ефира на Bulgaria ON AIR да се прецени до каква степен е натоварването и каква е нуждата от почивка, за да има баланс между едното и другото.

Вижте видеото с целия разговор.