България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Нов напън за АЕЦ "Белене": Катастрофа или независимост…

Има ли двоен стандарт в Европа и накъде клони правителството – коментар от Румен Петков и Трайчо Трайков
Публикувана: От:

Съживяването на идеята за втора ядрена централа и АЕЦ "Белене" разбуди политическите страсти. Два протеста "За" и "Против" рестартирането на проекта се проведоха вчера на метри един от друг. Удачен вариант, свързан с икономическа изгода или "милиарди левове, излети в корупция"?

Още по темата

 

"Възстановяването на "Белене" ще бъде икономическа и екологична бомба. Електроцентралата ще трябва да продава години наред няколко пъти по-скъп ток от пазарния. Или частна фирма, или държавата трябва да обезпечава това. Кой ще плаща загубите между пазарната и производствената стойност?", изтъкна бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. 

В студиото на "България сутрин" лидерът на партия АБВ Румен Петков отхвърли аргументите за екологична криза и подчерта, че АБВ подкрепя не само "Белене", но и "Източен поток". 

"Българската държава обяви намерение да привлече чуждестранни стратегически инвеститори без да се ангажира с изкупуване на тока. Те ще плащат тази разлика. Няма как да са се намерили инвеститори, които да не са проверили опасността от екологична катастрофа. Ако отидем към реализацията на газопровода и атомната централа, говорим за 40-50 хиляди работни места. Северна България е смазана и ако там се направи един такъв проект, то ще върнем хората в този регион", заяви Петков.

Според Трайков рестартирането на проекта е условие за реализиране на газовите амбиции на Русия. 

"Уклонът на това правителство е към Кремъл. Това е късогледа политика. Рисковете за атомна централа са изключително големи. Това не е нов ход от руска страна, но не е в полза на България", поясни бившият енергиен министър пред Bulgaria ON AIR.  

"От АБВ искаме в Европа да няма двоен стандарт. Когато Меркел казва, че "Северен поток" е икономически проект, нека не ни обясняват, че "Източен поток" е зависимост. Как може за Германия да е икономически, а за нас зависимост? Двойните стандарти са недопустими", посочи Румен Петков.

Коментари ( 1 )
  • 1

    Антон Христов

    23 май 2018 | 14:25

    Как може да има контра протест преди да има какъвто и да било протест? Това е въпросът, който Трайчо трябваше да зададе към ДС-то. И доста неетично от страна на комунягата да използва смъртта на една жена съчетавайки я с "даде всичко от себе си за България" за да създаде емоционална нагласа в своя полза. Манипулация от най-ниско ниво.