България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дипломати, банкери... А какви са ползите за обикновения българин от срещата на върха?

Коментар на бившия зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков и журналиста Нора Стоичкова

18.05.2018 | 09:17 Редактор: Василена Василева
Дипломати, банкери... А какви са ползите за обикновения българин от срещата на върха?

Лидерите на страните от ЕС, както и тези на държавите от Западните Балкани подписаха декларация, в която отбелязват, че Съюзът приветства споделения ангажимент на партньорите от Западните Балкани за европейските ценности и принципи, както и за визията за силна, стабилна и обединена Европа.

Макар че в документа споменават конкретни дати за покана за старт на преговори за членството на балканските страни в ЕС, лидерите на ЕС декларират и подкрепата си за продължаващите реформи.

"По темата за Западните Балкани срещата постигна възможното и като участние, и като окончателен резултат. От тази гледна точка тя безспорно беше успешна. Съдържателно документът, който бе подписан обаче бе по-скоро крачка назад от постигнатото през последните месеци", коментира в студиото на "България сутрин" бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

По думите му той представлява единствено потвърждаване на европейската перспектива.

"Спомняйки си срещата на високо равнище в Солун през 2003 г. ЕС потвърджава единодушната си подкрепа към европейската перспектива на Западните Балкани. Развивайки прогреса до сега, партньорите от Западните Балкани поеха ангажимент към европейската перспектива като техен твърд стратегически избор. Достоверността на тези усилия зависи от ясната обществена комуникация", се посочва в декларацията.

ЕС има амбицията да засили ангажимента си на всички равнища да подкрепи политическата, икономическата и социалната трансформация в региона, включително чрез увеличена помощ, основана на осезаем напредък в правовата държава, както и в социално-икономическите реформи на партньорите от Западните Балкани.

Докога Европа ще гледа на държавите от Балканите като на страни втора ръка, попита пред Bulgaria ON AIR журналистът Нора Стоичкова.

"Резултатът от тази среща за мен е много двусмислен. Не виждам каква е ползата от нея за обикновените българи. В крайна това, че сме домакин поставя добре България на европейската карта, но въпросът е какво договори със своите партньори правителството", отбеляза Нора Стоичкова.

ЕС подкрепя партньорите от Западните Балкани в ангажимента им да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество. Това включва по-специално намирането и прилагането на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения за техните двустранни спорове, коренящи се в наследството от миналото и както и това, че полагат допълнителни усилия за помирение, се казва още в документа.

Вижте повече във видеото!