България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Страховито: Изчезваме като нация! Какви мерки предприе държавата?

На политиците не им пука, не смятат това за проблем, единодушни са Андрей Арнаудов и Костадин Костадинов

17.05.2018 | 08:29 Редактор: Тодор Петров
Страховито: Изчезваме като нация! Какви мерки предприе държавата?

Едва 50 хил. бебета са проплакали у нас през изминалата година. Данните са на Фондация "Искам бебе", като новородените през 2017 г. в България са по-малко, отколкото през Втората световна война. На този фон хората с репродуктивни проблеми в страната са 145 хил. Естественият прираст във всички области за 2017 г. е отрицателен.

"Това е страховито! България всяка година намалява с 40-50 хил. души", отчете Андрей Арнаудов от НПО "ДНК" в студиото на "България сутрин".

"През 2017 г. направихме проучване чрез участници в първото национално кръщене - близо 1000 семейства. Те вече нямат толкова очаквания към държавата. Майките имат много по-големи очаквания към това, което работодателите ще направят за тях", обясни Арнаудов.

Председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бе категоричен, че липсва държавна политика по отношение на демографската катастрофа. Според него за последните 10 години единственото нещо за отбелязване е създаването на държавния фонд ин витро, но по думите му финансирането е недостатъчно.

"Нито се увеличиха финансиранията, нито се увеличи бройката на опитите", отбеляза той в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Хората искат да имат деца, но по една или друга причина го отлагат далеч във времето и в най-добрия случай остават с едно дете. След 10 години ще бъдем с 1 милион по-малко", алармира той и добави, че децата в нашето общество не са ценност. 

Според Костадинов след 7 години по-голямата част от 18-годишните у нас няма да имат българския език за майчин.

Андрей Арнаудов е на мнение, че популяризирането на темата е най-лесният начин да се справим с проблема. Той акцентира върху огромния по думите му ресурс, с който разполагаме в лицето на емигриралите ни сънародници.

"Емигрантите са напуснали България, защото огромна част от тях просто нямат работа. На хората, които управляват държавата не им пука и не смятат, че това е проблем", коментира Костадин Костадинов.

"Демографията не е интересна за политиците, защото не печели избори", заключи Андрей Арнаудов.