България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Срещата на върха в София ще начертае пътя за развитие на Балканите

Според евродепутата от ЕНП Ева Майдел дипломатите ще дадат конкретика на проектите за свързаност между страните в региона

17.05.2018 | 09:26 Редактор: Велислав Филипов
Срещата на върха в София ще начертае пътя за развитие на Балканите

Балканските страни са най-близо до нас. Те са подвластни на много различни интереси и тяхната европейска перспектива и европейска свързаност е много важна за просперитета и развитието на нашата страна в дългосрочен план. Днешната среща ще начертае пътя за развитие на Балканите.

Така евродепутатът от ЕНП Ева Майдел коментира в "България сутрин" днешната среща на върха ЕС - Западни Балкани в София, по време на която ще се обсъдят бъдещите перспективи за развитие на региона.

По думите на евродепутата на срещата ще се даде конкретика за проектите на свързаност между държавите от Западните Балкани и страните-членки на ЕС в секторите образование, транспорт, сигурност и други сфери.

"Когато председателстваме Съвета на ЕС, трябва да защитаваме интересите на целия Съюз. Не винаги може да сложим в дневния ред като първа точка нашите приоритети. След председателството може да засилим нашите кандидатури за влизане в Шенген и в чакалнята на еврозоната", подчерта Майдел.

Тя е на мнение, че европредседателството ни дава възможност да изградим един по-добър имидж на България пред ЕС и света.

"3-те ни приоритета за нашето председателство бяха приети много добре от всички държави-членки. Получихме голяма подкрепа. Надяваме се инициативата за присъединяването на Западните Балкани да продължи и в бъдеще. Само за 6 месеца всички в Европа са осъзнали, че е нужна ясна европейска перспектива", уточни пред Bulgaria ON AIR дипломатът.

Евродепутатът допълни, че в България са дошли представители на международни банки и валутни институции, за да кажат как трябва да се направи финансирането на всички тези проекти за свързаност между държавите на Балканите.