България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Музикантите от БНР искат германското отношение към културата и у нас

Представители на различните оркестри отново ще заявят исканията си за по-добро възнаграждение

17.05.2018 | 10:09 Редактор: Ивайло Николов
Музикантите от БНР искат германското отношение към културата и у нас

Музиканти от различните оркестри на Българското национално радио днес излизат на пореден протест, с който да поискат увеличение на възнагражденията си. Този път те ще изразят недоволството си около Националния дворец на културата, където днес лидерите на Европейския съюз и тези на страните от западните Балкани се събират на ключова среща.

Музикантите вече правиха три протеста, но резултат и значителна промяна по думите на солиста на Оркестъра за народна музика на БНР Недялко Недялков, няма.

"Ние също искаме да получим отношение от страна на нашето правителство и на държавата, както се отнасят към хората на културата и музикантите в Германия", каза Недялков пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че именно заради това заедно с колегите си са готови да направят специален поздрав за канцлера Ангела Меркел.

Началната заплата в оркестрите на БНР е 570 лв., средната – 660 лв. Музикантите искат увеличение минимум с 50%. 

Един от младите членове на Оркестъра за народна музика Христина Белева беше категорична, че оцеляването само с тази заплата е невъзможно.

"Всеки един от нас разчита на своята креативност, своето участие в различни проекти, което пък ни обогатява", сподели Белева в ефира на "България сутрин".

Тя допълни, че наболелият проблем е в отношението на държавата към хората на културата. 

Вижте още във видеото!