България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

200 ТИР-а посрещат евролидерите в София за срещата на върха

Пакетът за мобилност е протекционистки и нарушава конкурентоспособността, категоричен е Йордан Арабаджиев

17.05.2018 | 10:21 Редактор: Велислав Филипов
200 ТИР-а посрещат евролидерите в София за срещата на върха

Българският автомобилен сектор, товарни превози и превози на хора се обединиха около решението за мирен протест и шествие на 17 май - в деня на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София. С действията си българските превозвачи искат да насочат вниманието на европейските лидери към опасността от фалит на стотици транспортни фирми, заради предложените законодателни промени в областта на товарния и автомобилен транспорт.

Председателят на Съюза на международните превозвачи в България Йордан Арабаджиев е категоричен, че т. нар. Пакет за мобилност е протекционистки, нарушава конкурентоспособността, а освен това не се спазват и човешките права.

"Днес искаме да бъдем чути, видени и разбрани. На всички трябва да им стане ясно, че законът "Макрон" не е справедлив. Днес около 100 ТИР-а ще бъдат наредени на Цариградско шосе, а пред тях ще има 60-70 автобуса", отбеляза Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.

Освен това в цялата страна ще има над 1000 ТИР-а, които ще излязат в знак на протест срещу готвените промени.

"Ще има и мирно шествие на колеги. Извиняваме се на всички столичани за причиненото неудобство, но просто сме притиснати до стената. Искаме евролидерите да ни чуят. Срещаме безпрецедентна подкрепа от българския парламент и цяла България", добави още той.

Юрий Славков е шофьор от 27 години в международния транспорт и подчерта, че не одобрява промените.

"Ако оставя камиона за 48 часа, всичко ще бъде откраднато. Брезентите се режат, стоката се краде, гориво също изчезва", уточни той.

Според друг международен шофьор - Йото Йотов, самите машини са много по-добре оборудвани от някои хотели в Европа, защото имат хладилник, фризер, климатик и други екстри.