България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Енергиен експерт очаква поскъпване на тока с до 1% за потребителите

Еленко Божков, бивш член на КЕВР, каза, че е нормално при повишаване на цената на петрола, да расте и тази на електроенергията
Публикувана: От:

Още по темата

 

От КЕВР прогнозираха покачване на цените на газ, парно и електроенергия, което според председателя на комисията е причинено от тенденцията за скок на цените на петрола на международните пазари. 

Според енергийният експерт Еленко Божков една такава зависимост е нормална, защото методиката, по която се определят цените на електроенергията у нас го позволява.

"Цената на природния газ се определя от цените на дериватите на нефта. Расте цената на нефта, расте и цената на дериватите, а от там в България расте цената на природния газ", обясни бившият член на КЕВР Еленко Божков в ефира на "България сутрин".

Той каза също, че увеличението на цената на тока за крайните потребители ще се отрази с по-малко от стотинка.

"Няма как да не станат реалност. Това са договорите ни с Газпром. По този начин се определя цената, за съжаление", подчерта Божков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият член на КЕВР допълни също, че цената на електроенергията у нас е на едно от ниските нива в Европа, но настоя, че трябва цените да се отнасят към покупателната способност на гражданите, а в това отношение сме по-назад.

Вижте още във видеото!

Коментари ( 0 )