България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бетон vs Природа: Ще бъдат ли забранени палатките по плажа?

Как да се регулира целият този процес – коментират Васил Гюров и Владислав Прелезов

16.05.2018 | 08:42 Редактор: Иван Берберов
Бетон vs Природа: Ще бъдат ли забранени палатките по плажа?

Лятото все по-уверено се задава, а за мнозина то вече е започнало. Напрежението между държавата и желаещите да къмпингуват на плажа не стихва. Предвижда ли се закон, който ще забрани почивките сред природата?

"Няма все още текстове в закона, които да забраняват на когото и да е да се придвижва свободно из България. Не може всички да обичаме бетоните и басейните на 5 метра от плажа. Дори къмпингите вече не представляват спокойно място", отбеляза музикантът и защитник на къмпингуването Васил Гюров. 

В студиото на "България сутрин" журналистът Владислав Прелезов изтъкна, че има доста къмпингуващи, които не се съобразяват с останалата част от почиващите. 

"Държавата трябва да регулира тези неща. Трябва да има ред. Ако всички отидем свободно на плажа и си поставим палатките, какво ще стане? Когато отидеш да къмпингуваш трябва да почистиш след себе си", поясни той. 

За Гюров проблемът с чистенето е както отговорност на почиващите, така и на държавата. 

"Има проблем с културата на държавата. Ако един паркинг не се чисти – той ще се зарине с боклуци. Общината трябва да се грижи за чистенето на публичните места. Има бюджет за това.  Държавата не си върши работата и настройва хората срещу нас", категоричен бе артистът пред Bulgaria ON AIR. 

В края на разговора гостите постигнаха консенсус, а Прелезов обобщи темата с това, че спорът не е дали да има палатки, а къде да бъдат те и как да бъдат регулирани. 

"Самите хора трябва да бъдат закона. Всички искат да имат права, но никой не иска да спазва правилата. Законът трябва да предвиди свободни плажове, които също да бъдат регулирани", допълни журналистът.