България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шеф в "Пирогов": Проблемът с източването на здравната ни система е в контрола

Проф. Николай Габровски беше категоричен, че здравната ни система има с какво да се гордее

11.05.2018 | 20:48 Редактор: Ивайло Николов
Шеф в

Сумата, която се отделя от държавния бюджет за здравеопазване става все повече, но тези пари все още са малко. Процентът от националните средства, които отиват за здраве обаче е голям. Проф. Николай Габровски, който е заместник - директор на "Пирогов" и един от водещите неврохирурзи у нас, сподели, че е убеден, че за тези повече дадени пари, в България пациентите получават повече.

"Сигурен съм, че хората в България се лекуват по-добре от колкото са се лекували преди 10 години", категоричен беше проф. Габровски в студиото на "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че има и проблеми в системата на българското здравеопазване, като според него неволите идват от липсата на контрол. По думите му обаче този контрол е много труден, защото иска много висока експертност, голям човешки ресурс и политическа воля. Според неврохирурга обаче подобна организация между всичко това е много трудно да се постигне.

"Ние самите лекари искаме да има такъв контрол, който да отделя тези, които не спазват правилата от тези, които работят съвестно, защото от това източване страдат всички", каза проф. Николай Габровски пред Bulgaria ON AIR.

Заместник - директорът на "Пирогов" допълни също, че българското здравеопазване има силни страни, с които да се гордеем. Той обясни, че сред добрите страни на системата у нас е възможността пациентите да се срещнат със специалисти на много високи ниво.

Проф. Габровски говори и по темата за младите лекари, които напускат България. Според него няма лошо те да идат в чужбина и да почерпят от опита на други страни. Той беше категоричен, че в цяла европа има недостиг на кадри и лекарите лесно си намират работа, което прави заминаването още по-лесно.

Според неврохирурга обаче по-доброто възнаграждение не е единственият фактор, който да кара младите медици да заминават със семействата си в чужбина, за да практикуват.

"За мен лично част от проблемите, които карат тези млади хора да напуснат е общото отношение, обществените нагласи, несигурността в голяма степен и една склонност да се взираме повече в лошото", допълни проф. Габровски.