България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Търсенето на Боян Петров продължава - целта е Лагер 2

Спасителните екипи планират да използват и хеликоптер, но е нужно разрешение от Китай, както и подходящо време

09.05.2018 | 09:05 Редактор: Иван Берберов
Търсенето на Боян Петров продължава - целта е Лагер 2

Издирването на алпиниста Боян Петров около най-малкия осемхилядник Шиша Пангма, част от Хималаите, продължава и днес. Трима шерпи и трима китайци са тръгнали в 6:30 ч. българско време към Лагер 1. Целта им е да стигнат Лагер 2, стига времето да го позволи.

"Времето е лошо, но те напредват бавно. Надяваме се Боян да бъде в Лагер 2. Надяваме се спасителите да стигнат до там днес. Използването на хеликоптер стои на дневен ред. Трябва да има разрешение от китайските власти, за да влезе непалски хеликоптер. Също така трябва и времето да е хубаво, а такова се очаква след 12 май", обясни организаторът на хималайската експедиция Деян Петков. 

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че спасителната акция няма да бъде прекратявана предсрочно.
 
"Боян е тръгнал с 600 единици инсулин, което е достатъчно за 10 дни в нормални условия, но предвид сегашната си ситуация той трябва да намали приема наполовина. Така ще може да издържи 20 дни. Той е изключително добре подготвен. Да развие хипогликемия не е вероятно", обясни ендокринологът от Александровска болница доц. д-р Пламен Попиванов. 

Според него изчезналият алпинист може да има проблем с обезводняването, тъй като въздухът на Шиша Пангма е много сух. Острите смущения в диабета настъпват, когато липсва инсулин или когато изгубим голяма част от течностите си, добави още той в "България сутрин". 

"Страх ме е за Боян, но съм много оптимистичен, тъй като той е доказал духа си. Надеждата ми е, че е достигнал до Лагер 2. Над 7 хил. метра е зоната на смъртта. Присъствах когато си отиде Христо Проданов. Цяла вечер тогава слушахме как той постепенно гаснеше. Хималаите са много опасна планина. Няма лесни преходи там", сподели журналистът и пътешественик Симеон Идакиев.