България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заливат ни с фалшиви стоки - знаем ли как да се предпазим?!

Търсете данни за продавача и гледайте цените, съветва директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов

07.05.2018 | 08:12 Редактор: Тодор Петров
Заливат ни с фалшиви стоки - знаем ли как да се предпазим?!

10 хил. онлайн магазина са спрени от европейските правоохранителни органи заради фалшиви стоки. Българските власти също са участвали в тази операция. 

Онлайн пространството улеснява продажбата на фалшиви стоки. Понякога продажбата им е престъпление, освен че е нарушение, посочи пред Bulgaria ON AIR директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.

Той посъветва потребителите да търсят данни за фирмата продавач и подчерта, че всички търговци в Европейския съюз трябва да слагат своите имена и контакти в сайтовете си. 

"Никога не пазарувайте от сайт, когато търговецът не е описан. Нашият съвет е потребителите да не купуват фалшиви стоки. Преди се продаваха фалшиви стоки, но луксозни. Напоследък се фалшифицират лекарства, козметика, автомобилни части - което застрашава нашето здраве", обясни той в "България сутрин".

По думите му на първо място трябва да погледнем цените на стоките. Несериозно е парфюм за 100 евро да струва 10 евро, даде пример Игнат Арсенов. Хората трябва да бъдат внимателни и към страниците във Facebook, които предлагат различни стоки, предупреди той. 

Директорът на Европейския потребителски център отбеляза, че измамните сайтове имат кратък живот - 3 до 6 месеца. Той допълни, че те сами се закриват, достигайки определени продажби. 

На 9 май с всички мрежи на ЕС в София ще се проведе събитие в Южния парк в столицата - състезание за ученици и подробна информация за правата на гражданите на ЕС, стана ясно още от гостуването му.

Вижте видеото с целия разговор!