България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Подобни нива на корупция в България не сме достигали никога, смята политолог

Управляващите трябва да се отнесат сериозно към критиките на държавния глава, категорична е доц. Мария Пиргова

27.04.2018 | 09:25 Редактор: Велислав Филипов
Подобни нива на корупция в България не сме достигали никога, смята политолог

Такива нива на корупция в България не е имало никога. Винаги са се давали пари под масата, но в толкова голям мащаб, както сега, а освен това и организирано от държавата и местната власт - никога. Въпреки всичко, докато съдът не се е изказал дали обвиняемите по случая "Иванчева" са виновни, не могат да се слагат определения.

Така политологът доц. Мария Пиргова коментира в "България сутрин" случая със задържаните заради огромна сума подкуп Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Доцентът коментира и "престрелките" между президента и правителството след свикания КСНС.

"Управляващите трябва да се отнесат сериозно към критиките на държавния глава. Властта не е на висотата на своето управление. Ясно е, че президентът няма намерение да създава политическа партия. Въпреки това той навлиза много добре в политиката", уточни още тя.

По думите ѝ Бойко Борисов няма шанс да стане президент, ако насреща му стои Румен Радев, който е със 70% рейтинг сред обществото.

Мнението на журналиста Юлий Москов е, че всеки може да говори каквото си иска, но "групата на Иванчева прекалява с простотиите".

"Хората на Иванчева какво искат да ни внушат? Че полицията, прокуратурата и жандармерията са организирана престъпна група ли? Те преминават грубо границите на морала. Колата на кметицата пълна с белязани пари, а тя не знае кой ги е сложил. Ситуацията ми напомня мутренските години", категоричен е журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него държавният глава неправилно влиза в конфликт с управляващите и се бърка в неща, които не са негова работа.

"Радев говори неща, които са възмутителни. Не може всички да пеем в един глас, но не може през цялото време президентът да атакува парламента. Плевнелиев го каза - Радев обикаля Европа, за да рекламира Русия, а не ЕС. Рейтингът не бива да бъде свързван с политическа перспектива", добави още Москов.