България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жителите на "Малашевци" на бунт срещу шумни камиони и тежка техника

Подложени сме на голям шум от големия трафик в района, а освен това се вдига голяма мръсотия, твърдят протестиращите

26.04.2018 | 08:25 Редактор: Велислав Филипов
Жителите на

Пореден протест в квартал "Малашевци". Жителите излизат на бунт срещу шумни камиони и тежка техника, която минава през района. Големият протест ще бъде в 10 часа в събота, тогава се очаква да се съберат изключително много хора. 

Жителите на квартала твърдят, че са подложени на голям шум от големия трафик и по-точно от тежкотоварните камиони, минаващи по шосето. Освен това във въздуха се вдига голяма мръсотия.

"През 2016 г. имахме обещание, че след пускането на Северната скоростна тангента трафикът ще се облекчи, но проблемът стана още по-голям. Постоянно пращаме писма до Столичната община, но получаваме смешни отговори. Тук минават десетки камиони над 40 т всеки ден", категорична е в "България сутрин" Стоянка Вълчева от Инициативен комитет "Малашевци".

По думите ѝ се нарушава Законът за шума, защото уредите измерват няколко пъти над нормата в нормален ден.

"На два пъти ставам жертва на шофьорите, каращи по шосето, което минава през "Малашевци". Единият път камион ми отнесе врата и въобще не спря. Другият път автомобил, движещ се с висока скорост, отнесе предната част на колата ми. Не знам как ще пусна детето си да ходи на училище само", отбеляза потърпевшата.

В подкрепа на протестиращите се обяви и лидерът на БСП–София Калоян Паргов. Той е на мнение, че проблемът е елементарен, но явно трябват протести години наред, за да ти обърнат внимание.

"Аз ще направя връзката между хората и управляващите. Този проблем не е от вчера и може да се реши елементарно. Комисията по транспорт трябва да даде съответните решения и да се сложи знак за забрана за преминаването на тежкотоварни камиони над 10 или 17 т. Другият проблем е, че трябва ремонт на цялото шосе", обясни пред Bulgaria ON AIR социалистът.