България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Желяз Андреев: Българската държава и институции застанаха зад мен категорично

Завърши първата фаза от дипломатическите преговори. Нищо още не е приключило, твърди обвиняемият в САЩ

26.04.2018 | 09:26 Редактор: Велислав Филипов
Желяз Андреев: Българската държава и институции застанаха зад мен категорично

Желяз Андреев и останалите български граждани няма да бъдат задържани или екстрадирани в САЩ. Това се разбраха на среща в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров и американският посланик Ела Хопкинс.

"Определено новината от вчера бе позитивна, но все още това не е окончателният резултат и нищо не е приключило. Беше завършена първата фаза от тези преговори, в която българските институции са се договорили с американските останалите обвиняеми да не бъдат задържани. Българската държава и институциите застанаха зад мен и аз благодаря", категоричен е Желяз Андреев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента се търсят средства, с които да бъде заплатено на адвокат в Съединените щати, който да го представлява там, но затова се изискват минимум 50 хил. долара.

"Надяваме се на дипломатическо ниво да отпаднат всички обвинения. Дори случаят да завърши благополучно, животът ни няма да се върне към нормалното дълго време. В момента се занимаваме изцяло с процеса. Искам да се върна на работа, но все още съм възпрепятстван", подчерта още обвиняемият в САЩ.

Той посъветва всички хора, работещи в международни компании, да изискват от своите работодатели детайлна информация с какво се занимават точно и дали това погазва някакви закони.

Приятелката на Желяз - Милена Здравкова, отбеляза, че всички близки на обвиняемия са готови за най-лошото, а именно екстрадицията му в Щатите.

"Нямаме информация какъв е статутът на Желяз в САЩ. Следим дипломатическите разговори и се надяваме. Ако решим да пледираме "невинен", разноските по делото ще скочат много", добави Здравкова.