България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Покорители на (не)възможното: Алпинизмът набира все по-голяма популярност у нас

26 април се смята за символичен рожден ден на планинарството

26.04.2018 | 09:46 Редактор: Василена Василева
Покорители на (не)възможното: Алпинизмът набира все по-голяма популярност у нас

На 26 април 1336 Франческо Петрарка, заедно с брат си и двама придружители, се изкачва на връх Ванту (1909 m). Доста по-късно той описва пътуването си в писмо до своя приятел Франческо Диониджи. По това време не е обичайно да се изкачват планини само заради изживяването. Затова тази дата се смята за "рожден ден на алпинизма", а самият Петрарка за "баща на алпинизма".

Преди близо 7 години алпинистите Мартин Маровски и Виктор Варошкин решават да основат своя школа по алпинизъм и катерене. 

"Всичко се случи доста естествено. В един момент просто пожелахме да споделим своята страст с други хора, да видим дали ще има интерес и какво може да се направи в България", сподели Виктор Варошкин в студиото на "България сутрин".

Първите опити за изкачване на планински върхове не са били вдъхновени от спортна слава. Подбудите на първите катерачи много често са били религиозни или военно-стратегически – построяване на олтар, наблюдение на вражески войски, съседни държави или метеорологични промени. 

"Катеренето в момента търпи голям бум не само в България, но и в цял свят. Това е вторият най-масов спорт в Германия след футбола", посочи Мартин Маровски.

Вижте повече във видеото!