България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Немили-недраги: Музикантите от БНР поискаха 50% увеличение на заплатите

Срамуват се от възнагражденията си и ще протестират до постигане на целта

25.04.2018 | 09:42 Редактор: Тодор Петров
Немили-недраги: Музикантите от БНР поискаха 50% увеличение на заплатите

Трети ден музикантите от БНР протестират с искане за по-високи заплати. Вчера те поздравиха с народна песен финансовия министър Владислав Горанов, а днес изпълниха химна на България под прозорците на Министерския съвет.

"За добро или зло сме пряко подчинени на Народното събрание. Като дават клетва депутатите казват, че ще се ръководят само и единствено от действията на народа. Вдигнаха си техните заплати. И ние искаме да получим нещо средно на база 1200-1300 лева", коментира един от протестиращите пред камерата на Bulgaria ON AIR.

"Искаме увеличение на нашите заплати поне с 50%. Горе-долу се иска 1 млн. лева да се прибави към бюджета на БНР. Вече ме е срам, че съм музикант. Срам ме е да кажа с какво се занимавам, защото в очите на хората това единствено буди съжаление. Много малко хора си дават сметка за къртовския труд, който полагаме от малки", сподели една от протестиращите жени.

Момчетата от група "D2" се присъединиха към протеста и застанаха зад музикантите от БНР. Те обявиха 100% солидарност със своите колеги.

Тези хора са изключително полезни за съхраняването на музикалната и културната история на България, посочи Димитър Кърнев. Той отказа да коментира размера на заплатите на музикантите от БНР, защото по думите му те са унизителни за подобен труд. Според момчетата от групата това е публично унижение на едни от най-важните хора в държавата. 

Протестиращите музиканти отбелязаха, че има договореност финансовата комисия към НС да разгледа проектобюджета за евентуално увеличение на заплатите. Те се надяват възнагражденията им поне да бъдат изравнени с тези на колегите им от филхармонията и операта.