България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Лозенец" си иска трамвай №6, жителите излизат на протест

Хората се заканиха да блокират бул. "Арсеналски", искат обяснение от Столичната община

24.04.2018 | 07:56 Редактор: Тодор Петров

Жители на столичния кв. "Лозенец" излизат на протест в опит да спасят легендарния трамвай №6. Те сигнализираха за проблема чрез платформата на Investor Media Group helpbook.info.

Тази вечер от 18:30 ч. хората са решени да затворят бул. "Арсеналски" в искане да си върнат трамвайното трасе на линия 6.

"Протестът има две искания - по никакъв начин трасето на трамвая към кв. "Лозенец" да не бъде закривано. Второто е да бъде пусната отново линия номер 6. Исканията са напълно обосновани от необходимостта този квартал да има адекватен екологичен транспорт. Те са нормално следствие от дадените обещания от Йорданка Фандъкова и председателя на общинския съвет Елен Герджиков", обясни Борис Бонев от "Спаси София", който е сред организаторите на протеста.

Трамвайното движение може да бъде възстановено буквално за няколко часа, категоричен бе той пред камерата на Bulgaria ON AIR. От Столичната община обаче не изпратиха представител, който да обясни защо вече над две години трамвай №6 не върви. 

Протестиращите споделят, че са затруднени в придвижването си в София и губят време в прекачвания. Според тях е изчезнало едно екологично удобство в квартала.

Жалко, че Фандъкова така черни името си, след като толкова добрини е направила за града, посочи за "България сутрин" една от протестиращите жени.

"Живея тук 60 години, от 50 години трамваят се движи. Тук стана "зелена зона", взеха ни по 100 лева да си паркираме пред вкъщи", сподели друг недоволен гражданин.