България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

90% от времето на джипито – чиновничество! А пациентите... страдат

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра защита правата в здравеопазването смята, че лошите правила лишават гражданите от качествена медицинска помощ

24.04.2018 | 08:37 Редактор: Ивайло Николов
90% от времето на джипито – чиновничество! А пациентите... страдат

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра защита правата в здравеопазването изрази своето притеснение от това, че 90% от времето на личните лекари отива за попълването на документи и формуляри. По думите му потърпевши от това са пациентите.

"Ако сме изгубили времето на лекаря да попълва документи, на пациента сме отнели възможността да бъде прегледан и лекуван адекватно", обясни д-р Кацаров в ефира на "България сутрин".

Той дори беше категоричен, че недоволството, което изразиха личните лекари на вчерашния протест срещу тромавите административни задължения, които им пречат да се грижат добре за пациентите, трябва да бъде недоволство и на самите пациенти. 

Д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, които присъстваше на вчерашния протест пред НДК, изрази недоволството си от липсата на комуникация със здравното министерство.

По думите му във всяка декларация на личните лекари е изразена готовността им за диалог, но такъв с министър Кирил Ананиев няма.

"По-малко от 2 милиона души със своите здравни осигуровки издържат система от 6 милиона. Тази система и фантастично добре да е структурирана, една стотинка да не изтича никъде, пак няма да стигат парите", обясни д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му потребителската такса, която заплащат пациентите не представляват пари, които личните лекари прибират за себе си, а с тези средства те покриват много други разходи.

Вижте видеото с целия разговор!