България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Необходим е рестарт на системата и незабавни реформи, твърди анализатор

Голяма част от секторите "висят" още от края на миналия век, категоричен е бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев

23.04.2018 | 09:38 Редактор: Велислав Филипов
Необходим е рестарт на системата и незабавни реформи, твърди анализатор

В момента България е председател на Съвета на Европа. Погледът е обърнат към нас - какво правим с външната си политика, как действаме със Западните Балкани и т.н. След тези 6 месеца е крайно време системата да се рестартира и да започнат реформи в страната.

Това каза бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев в студиото на "България сутрин".

Според него това правителство е дошло с идеята да се реформират голяма част от секторите, които "висят" още от края на миналия век, но това все още не се случва заради председателството.

"Тема номер едно - образованието. Там нищо не се прави. Същото се отнася и за здравеопазването. Не може да имаш над 400 болници - как ще стигнат парите? Не е наред системата. Всяко управление се изтощава, когато започваш да правиш реформи", категоричен е анализаторът.

По думите му в България най-накрая трябва да се свърши несвършеното.

Мнението на председателя на Тракийските дружества Красимир Премянов е, че има сериозно разминаване в дневния ред на ЕС и този на България.

"Виждаме едно упорито противопоставяне в политическия живот на страната, от което няма ползи за държавата. Трябва да се търсят силни теми, по които да има единство и разбирателство. Много събития се случват без нашето внимание", уточни Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Тракийските дружества смята, че политиците трябва да се обединят около теми, свързани с разпределянето на средствата, даването на висок статус на майките и други.