България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще има ли по-строги мерки срещу футболното хулиганство у нас?

Проблемът идвал от прекалено либералната правораздавателната система

20.04.2018 | 09:02 Редактор: Василена Василева
Ще има ли по-строги мерки срещу футболното хулиганство у нас?

Състоянието на 24-годишната полицайка, която пострада тежко от хвърлена бомбичка по време на Вечното дерби, се стабилизира. След двучасова операция на лекарите в ИСУЛ стана ясно, че зрението ѝ ще бъде запазено. 

А през изминалия ден с официална позиция излезе ръководството на "Левски", което осъди случилото се по време на футболния двубой "Левски" - ЦСКА. 

"В тази ситуация и гражданите, и органите на реда са невинни. В никакъв случай не искам да слагам под общ знаменател всички футболни фенове, тъй като подобни действия се извършват от едни малки фракции, които за съжаление у нас са подценени", коментира в студиото на "България сутрин" зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

По думите му проблемът идва от прекалено либералната правораздавателната система, а на футболното хулиганство трябва да се обърне по-голямо внимание.

Полицията издирва мъж - нисък на ръст, с татуировка на глезена. След мача в сряда бяха задържани над 40 човека в различни районни управления в столицата. С позиция за искане за незабавни мерки излязоха и от синдикалната федерация на МВР. Те настояват за по-строги санкции спрямо всички лица, демонстриращи агресия и неуважително отношение спрямо органите на реда. 

"Помним какви грозни сцени се разиграваха по стадионите на други европейски държави преди години. След като бяха предприети съответните мерки обаче, хората днес ходят там за да се забавляват, водят децата си и са доволни. Нещо, което в България не се случва", подчерта футболният треньор Велислав Вуцов.

Пред Bulgaria ON AIR спортният журналист Едуард Папазян пък посочи, че футболът трябва да принадлежи не на феновете, не на агитките, а на зрителите - на хората, които отиват да гледат мача, а не само и единствено да подкрепят отбора, при това, по думите му, с доста съмнителни методи.

"България е единствената държава в Европа, а може би и в света, която за 60 години не е построила нито един чисто нов стадион. Освен това е необходимо законите да се спазват, системата трябва така да работи, че тези, които си позволяват волности, да си получат съответното наказание и да не ги повтарят", допълни Папазян.

Вижте повече във видеото!