България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Eмблематични български перкусионисти организират концерт в памет на Добри Палиев

Сред тях са Стоян Янкулов-Стунджи, Христо Йоцов, ансамбъл "Полиритмия" и ансамбъл "Тупан"

20.04.2018 | 10:12 Редактор: Василена Василева
Eмблематични български перкусионисти организират концерт в памет на Добри Палиев

Специален концерт, посветен на майстора на ударните инструменти Добри Палиев, събира на една сцена Стоян Янкулов-Стунджи, Христо Йоцов, ансамбъл "Полиритмия" и ансамбъл "Тупан" заедно с новата генерация на ударните инструменти. Той ще се състои в неделя (22 април) от 19 часа в зала "България".

Основателят на българската школа по ударни инструменти Добри Палиев е и първият изпълнител на вибрафон и ксилофон в България. Той посвещава 45 години от живота си на Музикалното училище и Музикалната академия в София, като обучава десетки перкусионисти – днес вече изтъкнати музиканти. Свири и преподава в Страсбург, Хамбург и Витсбург, Солун и др. Школата, която създава, влиза в европейските учебни програми. Автор е на 50 пиеси за ксилофон, маримба и вибрафон, пиеси за ансамбъл от ударни инструменти и няколко теоритични труда.

За този концерт основаният от него ансамбъл "Полиритмия" се събира след 15-годишно отсъствие от сцената.

"Неговият труд е изучил всички хора, които свирят по ноти на ударни инструменти в България. Един такъв човек оставя дълбока бразда в жанра в страната ни, че няма как делото му да бъде забравено с годините", каза в студиото на "България сутрин" внукът на Добри Палиев Пламен Тодоров.

Специално участие в гала вечерта ще има и световноизвестният хор "Мистерията на българските гласове" с диригент Дора Христова.

"Вече 40 години се занимава с ученици. И без значение в коя точка на света се намирам, присъствието на Добри е винаги с мен, то ме води. А в България ме връща всичко, което той е сътворил", сподели студентка на проф. Палиев Дора Бьотнер в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев.