България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Един пенсионер взима 200 лева, а един депутат 4-5 хиляди... Нормално ли е?

Нека народните представители да пътуват безплатно в градския транспорт, а не да се возят в служебни автомобили, призова Минчо Христов

20.04.2018 | 09:29 Редактор: Велислав Филипов
Един пенсионер взима 200 лева, а един депутат 4-5 хиляди... Нормално ли е?

Орязване на депутатските заплати и привилегии - необходима мярка или евтин популизъм? Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи заплатите на депутатите да се намалят от сегашните 3540 лв. на 2976 лв., както и драстично свиване на ваканциите в Народното събрание. Управляващите реагираха мигновено, обвинявайки социалистите в евтин популизъм.

Според политолога и бивш депутат Минчо Христов на хората им е писнало народните представители да си вдигат заплатите с 600 лева, а след няколко месеца да я намалят с 500 лв., за да си направят евтин PR. 

"Добре ли работят депутатите? Приемат престъпни закони и текстове. И какво ако са високи заплатите, те няма да крадат? Въобще защо Корнелия Нинова се сеща чак сега да направи тази стъпка. Аз бих поставил и въпроса за престъпно високата партийна субсидия", подчерта в "България сутрин" политологът.

По думите му не е нормално една партия да взима за депутат около 13 хил. лв., което е 11 лв. на глас по време на изборите.

"Нека депутатите да пътуват безплатно в градския транспорт, а не да се возят в служебни автомобили. Освен това за година депутатите почиват безбожно много. Ако е само заплатата - да махне човек, но ако си вършеха работата. Не може един пенсионер да взима 200 лв., а един депутат с всички бонуси около 4-5 хил. лв.", допълни още бившият депутат пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът Кристина Кръстева също е на мнение, че големите ваканции на депутатите трябва да бъдат намалени значително, но заплатите не, защото все повече ще се влияят от външни фактори.

"Ако в България депутатската заплата е 3 пъти над средната, то в Италия народните представители получават пет пъти над средното възнаграждение. Все пак там и доходите са по-високи и не може да говорим за сравнение", завърши Кръстева.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Pitashtia
преди 6 години
Нормално , ако се вършат работата и заплатата им е процент БВП на глава от населението . За 20 години той се е удвоил Сигнализирай за неуместен коментар