България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България е сред лидерите в ЕС по осъдителни присъди за корупция

Това обяви бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев

20.04.2018 | 08:42 Редактор: Тодор Петров
България е сред лидерите в ЕС по осъдителни присъди за корупция

Ако имаме 100% осъдителни присъди се превръщаме в тоталитарна държава. Спрямо ЕС осъдителните присъди у нас са повече от 80%, посочи пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев, визирайки корупционни престъпления и борба с организираната престъпност.

Коментарът му идва в контекста на показния арест на кмета на столичния кв. "Младост" и зам.-кмета Биляна Петрова, които бяха хванати с подкуп от 56 хил. евро белязани банкноти. Днес съдът трябва да реши дали да остави двете в ареста. Иванчева е обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери, а заместничката ѝ Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров като помагачи.

Арестът сам по себе си е нарушаване на човешките права, смята Роман Василев. Той уточни, че в конкретния случай стои въпросът за продължителността на процесуално-следствените действия, но по думите му те са нарушени в акт на извършено престъпление.

Бившият зам.-градски прокурор на София  бе категоричен, че задържаните трябва да присъстват на огледа, а Десислава Иванчева без съмнение е можела да се свърже с адвокат.

"90% от хората, които излизат и казват, че прокуратурата и МВР са лоши, никога не са вършили процесуално-следствени действия и не са носили отговорност", подчерта гостът в "България сутрин".

Запитан дали вижда грешки при ареста на Десислава Иванчева, Василев отговори, че това е въпрос на предстоящ анализ. Според него не е сега моментът това да бъде коментирано, тъй като има тежко корупционно престъпление.

Вижте видеото с целия разговор!