България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Арестът на Иванчева показа, че в България права и закони няма, смята адвокат

Щом не си хванал човека в момента на предаването на подкупа означава, че такъв липсва, категоричен е Николай Хаджигенов

19.04.2018 | 09:20 Редактор: Василена Василева
Арестът на Иванчева показа, че в България права и закони няма, смята адвокат

Много шум за нищо или справедливата строгост на закона се изсипа на няколко квадратни метра в София, където се разигра зрелищна акция по задържането на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова?

Двете бяха арестувани по време на получаването на подкуп от 56 хил. евро за уреждането на разрешително за строеж.

"Няма нормален човек, който би бил щастлив след подобна показност в центъра на една европейска държава. Крайно време е да осъзнаем, че политиците, които избираме да ни управляват, не се разхождат по улиците, не стоят начело на протести, а имат биография, към която трябва да се придържаме. Фризьорка-кмет ми идва в повече", посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Адвокат Николай Хаджигенов от своя страна пък беше категоричен, че нито едно от действията на органите на реда по задържането на Иванчева и заместника ѝ не са съвместими със законите в България и в която и да било друга държава в Европа.

"Факт е, че намерената сума се е взела отнякъде. Но това се наблюдава по всички такива шумни дела. А щом не си хванал човека в момента на предаването на подкупа означава,  че такъв няма" отсече той.

По думите му тази акция е показала, че в България права и закони няма.

"Налице е една брутална милиционерщина за сравнително елементарно за доказване престъпление, като каквото се разглежда подкупът от правна гледна точка", каза Николай Хаджигенов.

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че през месец декември са започнали да постъпват сигнали за престъпление, наречено търговия с влияние, по които е била започната проверка, а по-късно е било образувано и досъдебно производство.

Въпреки че повечето сигналоподатели срещу Иванчева намеквали, че от тях искат подкуп, само един го е казал директно и се съгласил да съдейства на полицията, защото, според прокурор Гешев, "имал европейско мислене в добрия смисъл на думата".

В опит да отговори на критиките, че акцията е станала на оживено място в столицата, Иван Гешев обясни, че двете жени не са били задържани при предаването на парите, защото не било сигурно в кой точно момент е станало това.

"Начинът, по който се проведе акцията, се практикува в цяла Европа. Автомобилът беше спрян пред Спортната палата, защото в противен случай рискувахме да бъде загубен в трафика на София, а парите - внесени в банка или унищожени", подчерта още ръководителят на специализираната прокуратура.

Вижте повече във видеото!


1
0 rate up comment rate down comment 0
Радка Георгиева
преди 5 години
Кмет - фризьорка може и да не е добър вариант, но и псевдо журналист с претенции за морален ментор е отвратителен вариант. Сигнализирай за неуместен коментар