България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Арести, подкупи и схеми в "Младост"… Вълкът ли ще е сит или агнето цяло?

Неуспехът на държавата в борбата с корупцията ни е направил скептични, посочи Слави Ангелов

19.04.2018 | 08:38 Редактор: Иван Берберов
Арести, подкупи и схеми в

Зрелищният арест на уличената в корупция Десислава Иванчева в центъра на София повдигна редица въпроси. Дали всичко, което видяхме, бе организирано и зашито с бели конци мероприятие? А дали подобни гледки не ни изненадват, защото не сме свикнали с безкомпромисната борба с корупцията?

"След много такива арести се стига до оправдаващи присъди и връщане на работа. Иванчева е замесена в тази схема, поне по информацията, която имаме. Тя не беше подходящ кмет на този район. Прилагала е неправилни и незаконни практики, като бавенето на документите на строителни фирми. Тя би била натопена, ако отиде някъде и някой ѝ подхвърли парите. Но тя е заловена с посредник и заместник. Също така е имало и пазарлък за подкупа, по данните, които имаме", коментира разследващият журналист Слави Ангелов. 

В студиото на "България сутрин" гостът отбеляза, че все още има много неясноти около задържането на Иванчева, като информацията, че по ръцете ѝ е намерено мастило от белязаните банкноти, но същевременно тя не е пипала парите директно. 

"Целият неуспех на държавата в борбата с корупцията ни кара да сме скептични към резултата. Този спектакъл не беше необходим. Дано не си остане само с едното зрелище. Иронично е, че тази жена е издигната от партия "Нормална държава". Полицията и прокуратурата трябва да настъпят спирачката на PR-а и да се хвалят за постигнатото в съда", категоричен бе журналистът.

Спорният случай по задържането на Иванчева има и своята опака страна. Активисти от "Зелен Младост" се събраха на пореден протест в защита на своята кметица. 

"Събрахме се за да изкажем категоричната си позиция, че това брутално задържане беше постановка, в която бяха нарушени човешките ѝ права. Това е доказателство, че в България действа репресивна машина, която може да сломи всеки когото посочи. България ще бъде осъдена в Страсбург, а тези пари ще ги платим ние данъкоплатците", изтъкна Татяна Христова. 

За протестиращите е абсолютно невъзможно Иванчева да е поискала подкуп. Истинският проблем за тях е, че няма диалог със Столичната община. За да подкрепят Иванчева, те ще събират пари за адвоката ѝ, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.