България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Историята на софийските кръчми от средата на миналия век, събрана в една книга

Авторът Павлина Делчева-Вежинова сподели, че в творбата си говори за онези заведения, които са били средище на обществения живот
Публикувана: От:

Още по темата

 

Книга "По дирите на изчезналите софийски кръчми" разказва историята на столицата по един различен начин - говорейки за кръчмите и заведенията от края на 80-те години. Авторът Павлина Делчева-Вежинова сподели, че в книгата се говори за онези заведения, които са били средище на обществения живот в столицата.

"Аз пиша за кръчмите, ресторантите, сладкарниците, съществували до края на 80-те години. Липсват точно тези места на много хора - художници, писатели, липсват на хора, които искат да се срещнат и да си поговорят", уточни писателката в "България сутрин".

Според журналистката днес ресторантите и кафетата са много шумни, а освен това хората не говорят, а "забиват" глава в телефоните си.

"Аз много обичам София, дразня се от неща, които не бива да съществуват, от страхотни сгради, които се разрушават. Понякога столицата е мащеха, понякога е майка. София обаче е за всички, София е град за цяла България", категорична е тя.

По думите ѝ идеята за написването на тази книга е тръгнала именно от разговорите с приятели и това превръща творбата в един колективна

"Много бих искала тази книга да бъде прочетена от младите хора. Ще започнат повече да ценят "своите места". Интересно е и да се проследи миналото на един град през призмата на заведенията", завърши писателката.

Коментари ( 0 )