България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Затворите ни са стари и може да има още бягства, смята журналист

Адвокат Марин Марковски и Стефан Ташев се обединиха около мнението, че е нужна модернизация и повече охрана в местата за лишаване от свобода

10.04.2018 | 08:45 Редактор: Ивайло Николов
Затворите ни са стари и може да има още бягства, смята журналист

Криминалният журналист Стефан Ташев смята, че е очевидно колко остарял е Централният софийски затвор, който е на повече от 100 години. Според него не е нормално също сградата да се намира в центъра на София.

"Аз съм убеден, че ако този затвор беше извън София, извън населено място, тези двамата трудно щяха да се измъкнат толкова лесно", каза журналистът в студиото на "България сутрин".

Адвокат Марин Марковски се съгласи с Ташев, че затворът наистина е стар. По думите му всички места за лишаване от свобода в цялата страна са правени от много опитни архитекти и много добре за времето, в което са строени.

Двамата се обединиха около това, че трябва затворите да бъдат много добре охранявани с модерна техника и повече надзиратели, за да се избегнат подобни случаи, като с бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев, които се измъкнаха от Централния софийски затвор и не са открити вече повече от седмица.

"Един затвор може да бъде охраняван по перфектен начин, дори един стар затвор. Съвременната видеотехника и контролът на достъпа дават възможност да се охранява по перфектен начин", обясни адвокат Марин Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Криминалният журналист Стефан Ташев се съгласи, че системата на охрана на затворите и цялостно затворите са остарели и трябват спешни промени. Той допълни, че охраната на местата за лишаване от свобода трябва да бъде по-модерна. 

"С един надзирател на 100 души, без модерни охранителни системи, няма как да се справяш, ще има и още бягства", категоричен беше Стефан Ташев в ефира на "България сутрин".

Адвокат Марковски пък допълни, че въвеждането на модерни системи за охрана, контрол на достъп и видеонаблюдение в българските затвори е нещо, което може да стане в кратки срокове, ако се отделят средствата, които са необходими.