България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стресът от големия град или как да борим ежедневието…

Нека бъдем толерантни, призова психологът Еленко Ангелов пред Bulgaria ON AIR

04.04.2018 | 09:23 Редактор: Иван Берберов
Стресът от големия град или как да борим ежедневието…

Наред с всички финансови предимства и разнообразния живот в мегаполисите, се оказва, че градската среда може да окаже силно негативно влияние върху нашето физическо и умствено състояние. 

Последното доказателство за това идва от национално проучване на "Алфарисърч", според което 48% от живеещите в градове българи за подложени на ежедневен стрес. Как може да избегнем капана на депресивните състояния и да се справим ефективно със синдрома на големия град?

"Статистиката е още по-сериозна. Ние сме трети в света по смъртност според доклад на ЦРУ. Цялата среда е проблемът. Всеки се спасява по единично. Трябва да направим най-доброто, за да намалим стреса в града. Нека бъдем толерантни. Приятелите са най-важното средство за преборване на депресията", изтъкна психологът Еленко Ангелов. 

В студиото на "България сутрин" моделът Катрин Вачева отбеляза, че предпочита хаоса на големия град, тъй като спокойствието в малките населени места я задушавало. 

"Обожавам София. Стресът е вътре в нас и зависи от това какви приятели имаме, върви ли ни в любовта, каква музика слушаме. Трябва да си харесваме града. Тогава стресът ще се намали", добави музикантът Васко Кръпката пред Bulgaria ON AIR.