България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След срещата във Варна: Казано е всичко, но нищо не е постигнато

Журналистът Асен Агов каза, че с тази среща България е сторила необходимото и неочаквано много

27.03.2018 | 09:20 Редактор: Ивайло Николов
След срещата във Варна: Казано е всичко, но нищо не е постигнато

След историческата лидерска среща между Турция и Европейския съюз във Варна, участниците направиха своите изказвания. На дипломатически език обаче те означават, че са казани всички аргументи от двете страни, но нищо не е постигнато. Така разтълкува срещата във Варна и изявленията на участниците в нея журналистът Асен Агов.

По думите му единственото решено нещо е споразумението за бежанците в Турция и средствата, които Европейския съюз ще дава на южните ни съседи. 

"Българското председателство се оказа неочакван за мнозина успех, защото никое не е било с толкова амбициозна програма в един толкова натоварен с проблеми район", отбеляза в студиото на "България сутрин" Асен Агов.

Той беше категоричен още, че срещата беше наречена "Лидерска", за да бъдат занижени очакванията, но сега България трябва да капитализира този успех.

Колегата му Илхан Андай пък определи изказванията на лидерите след срещата във Варна, като "красиви" и каза, че по-силно би било да се коментират дела.

"Аз очаквам по-силен изказ на Ердоган на първа среща с избиратели в Турция. Тогава ще разберем какви са му били целите за тази среща и дали отчита, че е постигнал успех", обясни Андай пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът беше категоричен, че нашата страна печели преди и след знаковата среща във Варна и турският президент вече е длъжник на България.

Илхан Андай обаче също, като Асен Агов сподели, че риториката на Ердоган от Варна ще е различна с тази, която ще присъства на първия многохиляден митинг в Турция.

Агов пък каза също, че БСП и президентът Румен Радев са прекалили с тематиката за тракийските бежанци и настояването Бойко Борисов да постави въпроса пред турския президент.

От своя страна пък Андай обясни, че диалогът между Бойко Борисов и Румен Радев върви много интересно, защото премиерът отговаря на всички въпроси, които са зададени от президента. 

Вижте видеото с целия разговор!